Navigera i Stockholm

Som turist känns Stockholm verkligen som en storstad. Staden är en av de äldsta i landet och har byggts upp under århundraden. Det betyder att områden och gator har byggts i omgångar och det finns ingen klar struktur på staden. 

Vi kan jämföra Stockholm med New York. Den amerikanska inofficiella huvudstaden är byggt som ett rutsystem, men Stockholm har vägar som lindar sig kors och tvärs som en hög mer ormar. Hur tacklar man en sådan stad?

Tunnelbanan

Du kan alltid ta tunnelbanan för att ta dig från punkt A till punkt B. Nere under jorden finns det tydliga kartor över linjerna och du kan fråga de anställda om du har problem att tyda dem. Det brukar också funka att bara fråga en medpassagerare vilka linjer du ska följa för att komma rätt. Du kan köpa biljetter

 

i automater eller gå till en biljettkassa om det är under dagtid. Ska du spendera flera dagar i staden rekommenderar vi att du köper att reskort som ger dig fria resor under hela vistelsen.

Bilen

Det blir lite svårare om du planerar en bilsemester i staden. Med hjälp av en GPS kan du dock skriva in adressen du vill nå, bäst är om du skaffar en bilhållare till telefonen som du monterar på instrumentbrädan eller framrutan. Men GPS:en kan bara ta dig en bit för Stockholm är en stad under konstans förändring och det betyder vägarbeten och omdirigerade vägar. En del GPS:system hänger inte med och har inte uppdaterats. Var beredd på att köra fel några gånger innan det blir rätt.

Taxi

Har du lite pengar över kan du ta en taxi för att komma fram. Stockholms taxibilar kan hela stan och hur man ska köra för att komma fram snabbt. Det negativa är att vi alla vet hur dyrt det är att åka taxi och att det finns en del lurendrejare därute. Fri prissättning gjorde det möjligt för en del taxifirmor att ta 1000 kronor per kilometer. Det du ska kolla efter är en lapp i bakrutan, där är taxibilarna skyldiga att skriva ut sin taxa och sina fasta priser.