Skansen

På Skansen i Stockholm finns mycket att se och aktivera sig med. Skansen är kanske mest känt för sin djurpark, men den som kommer dit för första gången blir nog förvånad över det ytterligare utbudet. Till exempel finns det någonting som kallas Landskapens hus. Det består av ett 40-tal byggnader från Sveriges alla landskap.

Skansen

På södra delen av Skansen ligger byggnader som representerar byggnader från södra Sverige och på norra delen ligger byggnader som representerar byggnader från norra Sverige. Besökarna uppskattar verkligen att strosa omkring bland dessa många gårdar och hus. Då och då anordnas aktiviteter vid de olika byggnaderna som oftast brukar ha kulturell relevans för de landskap som byggnaderna representerar. Historiska hantverksyrken brukar stå i fokus.
Det gäller även för Skansens stadskvarter som har som syfte att visa upp en medelstor stad på 1800-talet. Där kan man bland annat besöka Mekaniska verkstaden, Stockholms glasbruk, Järnhandlarens hus samt en Konsumbutik från 1930-talet.

Skansen är med andra ord ett gigantiskt friluftsmuseum. Ett stort utbud av spännande olika djur finns alltid möjlighet att titta på om man vill variera sig från de historiska skildringarna. Det finns även någonting som kallas lill-Skansen som är barnens egen djurpark. Där är det figuren Lilla Kott som håller ställningarna. Det är en figur som alla barnen uppskattar. Lill kott är expert på allting som har med djur och natur att göra, och han svarar gladeligen på alla frågor som uppstår.

På Skansen anordnas mängder av evenemang och allting som är aktuellt listas på Skansens webbplats för den som vill hålla sig uppdaterad. Det kanske största och mest populära evenemanget på Skansen är Allsång på Skansen som anordnas på Sollidenscenen. Det är ett program som har sänts i TV sedan 1979, och har med åren blivit en riktig sommartradition.

Artur Hazelius grundade Skansen som invigdes 1891. Skansen är beläget vid vackra Djurgården i Stockholm.