Flytta i Stockholm

Stockholm är en gammal stad med lång historia. Redan på 1200-talet började man bosätta sig där på grund av att platsen var ideal för militären och handeln. 1436 räknar man att Stockholm blev Sveriges huvudstad när den fick stadsprivilegier 1 maj det året.

Sedan dess har befolkningen växt till 1,4 miljoner i tätorten. Många av de äldre byggnaderna står fortfarande. Det har medfört att Stockholm är en trång stad med smala gator och mycket som måste rustas upp varje år för att hålla vår växande standard. Tack vare det är det inte alltid så lätt att flytta i eller till Stockholm.

Kötider

Planerar du på att flytta upp eller ned till Stockholm? Lycka till. Det råder stor bostadsbrist i vår vackra huvudstad och många väntelister på lägenheter ligger på tre-fyra år så planera verkligen i förtid. Ett alternativ är att skaffa en större lägenhet än du behöver. Fyror är väldigt dyra och därför lättare att få tag på. Sedan gäller det att lägga ut annonser och hyra ut de övriga rummen så du klarar hyran. Har du ett bra lånelöfte från banken kan du alltid ge dig ut i köpmarknaden men även här är det svårt att få tag på passande lägenheter. Stor efterfråga och litet utbud har skjutit upp priserna markant.

Flytten

Om du hittat rätt och skrivit på kontraktet, grattis! Då ska bara allting packas och flyttas. I Stockholms tätort är det svårt att ta sig fram som det är. Det kommer inte att underlättas med släp. Många ställen saknar vettiga parkeringar och även om du har en parkering som tillhör lägenheten så får du nog inte plats med ett släp också. Se vart du har närmaste lastplats. Där kan du stå så länge du står och lossar eller lassar gods. Är den för långt bort kan du höra av dig till kommunen och be om dispens för att få stå på ett ställe där man vanligtvis inte får stå.

Ett enklare alternativ är att anlita ett företag med budtjänst. De kan komma och köra iväg allt som inte får plats i bilen. Du kan få in ganska många kartonger i en bil och man kan ju köra flera vändor. Möbler är svårare att få in, beroende på vilken typ av bil man har. Stora saker som köksbord, soffor och bokhyllor kan man leja bort till en firma så slipper du bry dig om parkeringstillstånd eller tunga lyft.

Andra saker att tänka på:

  • Säg upp förskoleplatser i tid. Det är en månads uppsägning. Och ställ barnet i kö för en förskoleplats på den nya skolan.
  • Adressändra i tid och skaffa eftersändning så du inte tappar bort några räkningar.
  • Håll koll på vädret så det inte förutspås regn eller snöyra den dag då du ska flytta.
  • Ha en resväska packad med ombyten och en eller två kartonger nödproviant i fall ni inte orkar packa upp under första dagen. Packa ned mat och frukost för två dagar, bestick och koppar, handduk och duschartiklar så ni kan tvätta er samt att du håller koll på deon och tandborsten!