Gamla stan

Gamla stan är väl värt ett besök, här kan man bland annat avnjuta god mat på samma krog som Bellman, eller delta i historiska vandringar genom gamla stans gator.

Gamla stan är Stockholms ursprungliga stadskärna. Här får man uppleva historiens vingslag på nära håll i de stenbelagda gränderna mellan byggnader från 1500- talet och uppåt. Här finner man också slottet och börshuset. Gamla stan grundades under 1200- talet och är uppbyggt på Stadsholmen. Förutom vackra byggnader och fascinerande historia så finns det ett stort utbud av ateljéer, restauranger och museer.

Den som är intresserad av slottet kan bland annat gå på guidade visningar eller besöka museet Tre Kronor som visar upp delar av slottets historia. Högvakten är också ett uppskattat turistmål.

Varje år i mitten av maj, går gamla stans loppet av stapeln. Det är en löptävling där alla från 6-84 år kan delta. Tävlingssträckan går genom gamla stan och syftet med loppet är att öka gemenskapen i stadsdelen. Men alla är välkomna att delta.

Det finns även möjlighet att delta i en spökvandring, där guider berättar om hårresande mordgåtor, spöksägner och mysterier som utspelats på platsen.

Den sötsugne får sitt lystmäte på gamla stans polkagrisfabrik. Där kan man baka sina egna polkagrisar samtidigt som man lär sig polkagrishistoria.

Stortorgets julmarknad är ett mycket uppskattat inslag i jultider. Den stämningsfulla marknaden har sina anor redan från 1915 och pågår numera från den 23 november  till den 23 december. I de röda bodarna kan man hitta hemgjord korv, brända mandlar, våfflor, hemgjord senap och mycket mer.